注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

ドリスです。

Life is too short.

 
 
 

日志

 
 

发吓up疯  

2008-03-28 17:43:53|  分类: 成长 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

最近,突然之间发现左语言嘎艺术。知道左原来讲野真系要睇对象,人真系唔可以甘天真。

 

既然有“一山还有一山高”,自然就有“一山还有一山低”。

如果你觉得考试成绩唔理想、考唔到好学校同好专业、TEM4罗唔到优秀嘎话,你最好就唔好同根本都唔考试嘎、根本都唔考唔到大学嘎、根本都无需要考TEM4嘎人诉苦啦。虽然,对比自己离讲,你可能真系差左,你真系好想稳个人倾诉吓,但系就本人嘎经验,如果你林住反正距系我一向嘎倾诉对象,距一定会理解我嘎话。你就大错特错啦!

当然,如果你同距讲,距肯定安慰你话“唔紧要啦。你已经好好嘎啦。你都好过我吖……”。其实甘样,你唔单止无罗到你需要嘎野,你仲可能已经令到你嘎倾诉对象伤心啦。

再举个例子,一个皮肤一向白里透红常年中性干爽肤质嘎人同常年油性敏感肌肤痘痘满面嘎你讲,距生左粒“超~~~~~大”暗疮,今个星期唔使见人,问你点算。哩个时候,你简直就想一杯热茶泼过去!

如果对方系你仇人,作为白里透红嘎一方当然可以经常甘做,因为肯定可以从心智上击败对方。但系,如果油性肌肤者系你嘎好友,你就真系唔好啦。如果你真系想深入讨论吓你粒“超大”暗疮,甘你就稳常年唔出半粒暗疮嘎同伴啦。

 

其实哩类型嘎case真系好多好多。就哩方面,弱智嘎我稍微总结一下,犯过无数! 我实在太愚蠢啦,太愚蠢啦。我以后share之前,真系需要林一林人地嘎感受。

  评论这张
 
阅读(96)| 评论(2)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017