注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

ドリスです。

Life is too short.

 
 
 

日志

 
 

安顿篇  

2008-09-01 23:18:48|  分类: 旅游 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

2点半从屋企出发,3点半准时到达火车站。

 

因为细佬个同学噶关系,我哋搭上咗司法噶人,上咗火车之后,个20个钟噶3餐都唔使愁,有人自然就会离送饭俾我哋4个人食。

 

岩岩上火车个时,火车俾我想象中靓,W话系因为新车,所以就新;甚至有一种好似火车咁嘎感觉。乘务员都俾我想象中服务态度好,经常离清理现场垃圾咁。车卡上面嘎嘢都唔算贵。汽水类5蚊、一个几好嘎盒饭15、点餐嘎话我哋一般3个菜,有鸡有鱼有炒蛋,都系好似90,而且味道唔错添。

 

不过源途风景就无我想象中咁正,直到上到京城,都系不外如是。火车冷气好劲,好干,位置好细,我大概只可以训到4个钟度。之前我一直担心嘎厕所问题都OK,洗面洗手噶地方都几好,不时有人清扫。

 

落咗火车之后,我哋同细佬个共产党同学分离之后,我哋3个就打的离到雍和宫哩边嘎青旅check-in。但系,从哩一分钟开始,我就觉得我对北京人高估咗啦。

需要的士嘎人唔多,秩序唔咪问题,但系个个阿伯仍然好凶。我哋3个人,而且2个系女人仔,臂力有限,而且个个司机唔等我哋抬到入去个车尾箱度都唔肯落车。系途中,个个狼死阿伯用充满“儿”嘎纯正北京腔催住晒“你们快点行不行?!”“后面的车都让你们给堵住了,哎呀!太谢谢你们了,阻塞交通了……”

个伯系咁,个司机都唔好得去边。W见到有塞车嘎趋势,问吓系咪要上个条塞车桥。个司机完全无回答嘎迹象。大约有40秒之后,距先话“不然走哪里?!”

 

去到青旅,装修虽然系旧D,但系一身古装已经吸引咗我。但系,12人间想要休息好,真系有难度。就系个晚,我期望可以补充火车个时落下嘎睡眠钟数,但系我一早就俾唔知边几个吵醒,当然,我记得就有个俄罗斯死鬼佬,逼到我7点半就要起身。

北京西站——my arrival station

 

北京西站too

 

 传闻中的青旅

 

 

无办法,安顿就系咁,好频泊。

  评论这张
 
阅读(72)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017