注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

ドリスです。

Life is too short.

 
 
 

日志

 
 

蠢左  

2009-09-18 16:26:33|  分类: 成长 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

关于公司伙食问题,大家都好有意见,价钱高,但系都系咁啦,敢怒不敢言。讨论就吱吱喳喳,经理一到现场就全场肃静。

 

今天一早,某同事H小姐就同我讲,“如果公司没打算换人,或者至少现在没打算换的话,我就说我要自己带饭,不在这儿吃了”。我听了,觉得“对哦,我也是”。

于是,跟fanancial department的人share了这个信息。

 

中午,等那个阿姨走后,同事L小姐就call左经理出离,话要同经理讨论下D伙食卫生问题啦。

经过一轮成本产出核算后,经理话“咁换阿姨啦,等距做埋哩个月”。得出结论后,经理翻翻入房了已经。此时,我即刻冧起,仲有成两个几星期,而且我冧起之前有同事同我讲过,话“如果继续洗系哩个阿姨嘎话,就自己带饭离算了”。我就同大家伙讲,“咁如果新个个阿姨都好贵,我就想自己带饭翻离食,我支付唔起”
跟住某人就话“咁你岩先又唔讲!依家等经理入左房啦,唔通又要距再出多离讲多次吖!”

我话“岩先我地都未定好”

亲戚话“唔好赖我。我就无所谓嘎,我几钱都得”(如果系点都得,点解之前讲得最大声个个系距?)

又话“你自己有咩,就一定要传达俾个经理听先得咖。一阵距以为你静系想换阿姨,一阵请左个阿姨翻离,你地又嫌贵,咁点姐。公司系一个团队,你咁样个人主义好影响公司合作咖”

 

真系call捞野,跟住我就话“咁依家系米静系得我自己有哩个想法?!”其他同事都无出声帮我
我话,“如果到时静系得我自己有意见,我会自己同经理讲,话我唔食”

距话“你咁样决定都无办法咖,反正唔关我事,你地自己搞掂距”跟住就想入翻自己房。
另一个同事就话“XX,唔好咁啦,坐翻系度”

 

整件事系我自己EQ唔够高,更何况我都决定走咯,我需要咁劳心劳力咩。

 

(为免造成部分读者纷争,曾对发生片段酌情删减)

  评论这张
 
阅读(90)| 评论(5)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017